top of page
Zoeken
  • loesheylen84

Affirmaties: Je kind in zijn of haar kracht zetten

Bijgewerkt op: 29 sep. 2020

Ken je dat gevoel... zoon of dochterlief spreekt zijn of haar onzekerheid uit t.o.v school, vriendjes, naschoolse activiteiten, thuis, enz... Mijn zoontje wordt al wat ouder en geeft soms aan zich onzeker te voelen, “krak” zegt je moederhart, nietwaar? Je luistert en wil hen geruststellen en liefst van al die onzekerheid wegnemen als het ware. Je zegt al snel “jij kan dat of maak je geen zorgen”. Ook al luister je uitgebreid naar hun verhaal en bevestig je hen, ik merkte dat dat de lading niet altijd dekte. Totdat ik een keertje las over “affirmaties”.


Een affirmatie is een kort zinnetje dat je steeds herhaalt. Dit hoeft niet hardop, Maar ik vind het leuk om dit samen te zeggen met je kind vooral voor het slapengaan of op die momenten dat je voelt dat dit nodig is. Affirmaties geven je kind kracht. Alles wat we denken en zeggen is eigenlijk een affirmatie. Let maar eens op wat er op een dag allemaal door jouw hoofd gaat. Je kind krijgt op een dag veel indrukken te verwerken en bovendien veel uitdagingen die veel oefening vergen op hun weg en op ontdekking van zijn eigen ik-je. Het is dus niet zo gek te bedenken dat je kind al makkelijk eens twijfelt over zijn “kunnen“. Ook het vinden zijn een “plekje” is niet altijd makkelijk.


Je kan je kind makkelijk ondersteunen in de gedachten die hij of zij heeft. Vaak komen deze gesprekjes naar boven bij het slapen gaan. Daarom dat ik graag de dag afsluit in kracht en positiviteit. Dat helpt hen in het verwerken van hun dag en geeft rust.

Hoe doe je dat nu? Wel eigenlijk is dat heel simpel. Je begint elke zin met “ ik”. Het liefst begin ik met de naam. Kijk in je gesprekje met je kind waar het zoal mee worstelt die dag: onzekerheid, graag gezien zijn door de vriendjes, ruzie,... Vervolgens zeg je een zin die je kind jou nazegt.


Voorbeeld: “Ik ben ... Ik ben goed zoals ik ben, ik mag lief zijn voor mezelf en zie mijzelf graag. Ik leer elke dag bij en geef mezelf de tijd om te leren want dat is helemaal ok. Ik ben helemaal ok. Ik ga fijn dromen. Slechte dromen hebben hier geen plaats. Ik mag groeien tot de mooie ik die ik ben. Mama en papa zien mij graag.


153 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page